Colectarea Selectiva in Bacau

0
353
Colectare selectiva in Bacau

Colectarea selectivă reprezintă depunerea separată a deșeurilor în containere speciale destinate fiecărui tip de deșeu și face parte din procesul de reciclare. Colectarea selectivă a deșeurilor face parte din circuitul celor 3 R: Reducere – Refolosire – Reciclare, prin care toate deșeurile care sunt reciclate devin materie primă. Romprest urmeaza sa implementeze în județul Bacău recipiente și containere de colectare selective. Anterior, judetul Bacau nu avea un sistem de colectare selectiva, motiv pentru care Romprest a investit peste 10 milioane de euro in utilaje si echipamente pentru a oferii servicii de salubritate la standarde europene.

România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce priveste colectarea selectiva, avand un procent de 1% din totalul deseurilor reciclabile și este obligată să îndeplinească cote anuale de reciclare. Elena Gaspar-Ion, reprezentant al Asociației Environ, susține că “deșeurile menajere conțin circa 16%-20% hârtie/carton, 5% aluminiu/metal, 5% sticlă, 10%-15% mase plastice, 15% alte materiale și numai 39% resturi biodegradabile. Având în vedere aceste date, cel puțin 40% din gunoaiele pe care le produce un om obișnuit sunt de natură reciclabilă.

Colectarea selectivă se realizează corect prin depozitarea deșeurilor in 3 containere de culoare diferită, astfel:
– Galben pentru depozitarea de deșeuri din metal și plastic;
– Albastru pentru depozitarea de deșeuri din hârtie și carton;
– Verde pentru depozitarea de deșeuri din sticla.

Beneficiul major al colectării selective îl constituie protejarea mediului înconjurator printr-un consum mai mic de resurse. Pentru a eficientiza procesul de colectare, deșeurile se pot aplatiza pentru a ocupa mai puțin spațiu și pentru a fi mai ușor de sortat. Totodată, este responsabilitatea companiilor de salubrizare să transporte separat deșeurile reciclabile. De asemenea, deșeurile electronice pot fi reciclate în procent de 95% deoarece conțin plastic, sticlă, metale grele și prețioase. Lanțuri de hypermarketuri au implementat sisteme de colectare a deșeurilor electronice.

Totodată, un studiu comandat de Uniunea Europeană precizează că peste 50% dintre românii sunt interesați să colecteze selectiv hârtie, sticlă și plastic. Așadar, există interes din partea românilor să colecteze selectiv, însă există dificultăți în oferirea cadrului pentru depozitarea deșeurilor reciclabile.