Culoarea feței si protecția solara, între mit si adevăr…

0
493
sunblock

Pielea neagra sau cea alba este mai expusa la afectiuni cauzate de razele solare si UV?

Am citit noi pentru tine, studii ample și venim catre tine doar cu concluziile. Afla ce este sunblock:

Metoda de întunecare a pigmentului persistent (PPD) este o metodă de măsurare a protecției UVA, similară metodei SPF de măsurare a protecției împotriva arsurilor solare. În loc de a măsura eritemul sau înroșirea pielii, metoda PPD utilizează radiația UVA pentru a provoca o întunecare sau bronzare persistentă a pielii. Teoretic, o cremă de protecție solară cu o valoare a PPD de 10 ar trebui să permită unei persoane o expunere de 10 ori mai mare decât UVA, care ar fi lipsită de protecție. Metoda PPD este un test in vivo , cum ar fi SPF. În plus, Colipa a introdus o metodă care, după cum se susține, poate măsura acest lucru in vitro și poate oferi o paritate cu metoda PPD.

Sunblock

Sunblock se referă, în mod obișnuit, la protecția solară opacă, care este eficientă la blocarea atât a razelor UVA cât și a razelor UVB și utilizează un ulei greu pentru a rezista spălării. Dioxidul de titan și oxidul de zinc sunt două minerale care sunt utilizate în produsul de protective impotriva razelor novive ale soarelui.
Utilizarea cuvântului „sunblock” în comercializarea produselor de protecție solară este controversată. Începând cu 2013, FDA a interzis o astfel de utilizare deoarece poate duce la o supraevaluare a eficienței produselor etichetate. Cu toate acestea, mulți consumatori consideră cuvintele sunblock și protecție solară, sinonime.

Cum sa ne protejam eficient de razele solare?

Pentru protecția totală împotriva daunelor produse de soare, pielea trebuie protejată împotriva UVA, UVB și, de asemenea, IRA ( infraroșu -A lumină). Aproximativ 35% din energia solară este IRA.
Ingrediente active in produsele de tip sunblock:
În plus față de hidratanți și alte ingrediente inactive, produsele de protecție solară conțin unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente active, care sunt fie chimice sau minerale naturale:
• Compuși chimici organici care absorb lumina ultravioletă.
• Particulele anorganice care reflectă, împrăștie și absorg lumina UV (cum ar fi dioxidul de titan , oxidul de zinc sau o combinație a celor două).
• Particulele organice care absorb în cea mai mare parte lumina UV cum ar fi compușii chimici organici, dar conțin mai multe cromofori care reflectă și împrăștie o fracțiune de lumină ca particulele anorganice. Un exemplu este Tinosorb M. Modul de acțiune este de aproximativ 90% prin absorbție și 10% prin împrăștiere.

Principalele ingrediente active din produsele de protecție solară sunt de obicei molecule aromatice conjugate cu grupări carbonil . Această structură generală permite moleculei să absoarbă raze ultraviolete de mare putere și să elibereze energia ca raze de energie inferioară, împiedicând astfel razele ultraviolete care dăunează pielii să ajungă la piele.

Astfel, la expunerea la lumina UV, majoritatea ingredientelor (cu excepția notabilă a avobenzonei ) nu suferă schimbări chimice semnificative, permițând acestor ingrediente să rețină potența de absorbție UV fără o fotodegradare semnificativă.

Agenții de protecție solară sunt utilizați în unele produse de îngrijire a părului, cum ar fi șampoane, balsamuri și agenți de coafare pentru a proteja împotriva degradării proteinelor și a pierderii de culoare. În prezent, benzofenona-4 și etilhexil metoxicinamatul sunt cele două produse de protecție solară cele mai frecvent utilizate în produsele de păr. Elementele de protecție solară utilizate pe piele sunt rareori utilizate pentru produsele de păr datorită texturii și efectelor de greutate.

Atenție la componentele agenților de protectie solara

Oxidul de zinc a fost aprobat ca un filtru UV de către UE în 2016.Doza utilizată în testul de protecție solară FDA este de 2 mg / cm2 de piele expusă. Dacă se presupune o construcție medie a adulților de înălțime de 5 cm înălțime (163 cm) și o greutate de 68 kg (68 kg) cu o talie de 32 inci (82 cm), acel adult purtând un costum de baie care acoperă  zona inghinala ar trebui sa aplice aproximativ 30 g (sau 30 ml, aproximativ 1 oz) in mod egal la zona corpului neacoperit.

Persoanele mai mari sau mai mici ar trebui să evalueze în mod corespunzător aceste cantități. Având în vedere numai fața, aceasta se traduce la aproximativ 1/4 până la 1/3 din o linguriță pentru fața medie adultă.

Unele studii au arătat că oamenii aplică în mod obișnuit numai între 1/4 și 1/2 din cantitatea recomandată pentru atingerea factorului de protecție solară (SPF) și, în consecință, SPF eficient ar trebui să fie retrogradat la o rădăcină pătrată sau o rădăcină de 4 a anunțului valoare. Un studiu ulterior a constatat o relație exponențială semnificativă între SPF și cantitatea de protecție solară aplicată, iar rezultatele sunt mai aproape de liniaritate decât se aștepta în teorie.