Elena Barabancea – CEO-ul companiei Romprest – Despre responsabilitățile companiilor profitabile

1
1203

Elena Barabancea, CEO-ul companiei Romprest

elena barabancea
Elena Barabancea

Funcțiile de conducere într-o companie națională, cumprind o mulțime de responsabilități de reglementare a serviciilor care ajung pe piața, catre consumatorii finali, în cazul companiei Romprest, către cetățenii care au nevoie de un mediu urban ecologic, salubrizat, igenizat, adică curat. În termeni generali, responsabilitățile CEO-ul unei organizații sunt stabilite, în cele mai multe dintre cazuri, de către consiliul de administrație sau de altă autoritate a organizației, în funcție de structura juridică a organizației. Ele pot fi mult mai profunde sau destul de limitate și sunt, de obicei consacrate într-o delegație oficială a autorității. Elena Barabancea, CEO-ul companiei Romprest deține o funcție de conducere cu multiple responsabilități și implicații în managementul corporatist, dezvoltarea strategiei de marketing, gestionarea resurselor umane, cercetării și inovației(vezi https://www.youtube.com/watch?v=8a09Xc-hZxY ), derulării proiectelor de informare media etc.

CEO-ul Elena Barabancea, este în primul rând un factor de decizie, lider, manager dar și  executant, pentru că, dacă privim integral sistemul corporatist, vom vedea că piața, cetătenii, clienții au nevoi, ridică exigențe care, pentru firma Romprest se materializează într-o solicitare sau cerere de servicii.

Rolul comunicator poate implica instituțiile statului, furnizorii, cetățenii, presa națională dar și  angajații organizației; rolul de luare a deciziilor implică decizii la nivel înalt cu privire la politica și strategia companiei. Ca lider al companiei, CEO-ul  sfătuiește consiliul de administrație, motivează angajații. În calitate de manager, CEO  prezidează operațiunile de zi cu zi ale organizației. Termenul de CEO se referă la persoana care ia toate deciziile privind dezvoltarea companiei, care include toate sectoarele și domeniile de afaceri, cum ar fi operațiunile de marketing, dezvoltarea afacerilor, finanțele, resursele umane, etc. CEO-ul unei companii nu este neapărat proprietarul companiei. Elena Barabancea, Elena Barabancea CEO-ul companiei Romprest  deține roluri active în managementul resurselor corporației, în asigurarea comunicării între departamentele de conducere și de producție, astfel încât prestarea serviciilor de salubrizare și ecologizare să se desfășoare eficient.

Pentru Elena Barabancea, CEO-ul companiei Romprest, studiile de inginerie economică sunt extrem de importante în managementul corporatist, în gestionarea fluxului de resurse, în cuantificarea rezultatelor astfel încât compania să înregistreze creșteri anuale.

Conform unui studiu realizat de Carola Frydman de la MIT, din 1936 până la începutul anilor 2000 a existat o creștere rapidă a ponderii directorilor executivi care dețin un MBA; de la aproximativ 10% dintre directori în 1960 la mai mult de 50% până la sfârșitul secolului. Mai devreme, în secolul următor, directori de top au înclinat mai mult spre a avea grade tehnice în domeniul științei și ingineriei sau al legii.

 

În unele țări ale Uniunii Europene, există un sistem dual de bord, cu două sisteme separate, un bord executiv pentru activitatea de zi cu zi și un consiliu de supraveghere în scopuri de control (gestionat  de către acționari). In aceste tari, CEO-ul prezidează consiliul executiv și președintele prezidează consiliul de supraveghere, iar aceste două roluri vor fi întotdeauna deținute de persoane diferite. Acest lucru asigură o distincție între managementul de către consiliul executiv și conducerea de către consiliul de supraveghere. Acest lucru permite linii clare de autoritate. Scopul este de a preveni un conflict de interese și acumularea de prea multă putere  în mâinile unei singure persoane.