Interventii de deszapezire realizate de Romprest

0
393
interventii de deszapezire

Interventii de deszapezire in sistem de urgenta pentru deszapezirea drumurilor publice

In cadrul actiunii de deszapezire, exista o comunicare deschisa intre mai multe institutii publice, ca de exemplu: C.N.A.D.N.R. – S.A. – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – SA, D.R.D.P. – directia regionala de drumuri si poduri, S.D.N. – Sectia de drumuri nationale, D.R. – I.G.P.R. – Directia rutiera din Inspectoratul General al Politiei Romane, S.R.-I.P.J. – Serviciul rutier din cadrul inspectoratului de politie judetean, I.J.S.U. – inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta, A.N.M. – Administratia Nationala de Meteorologie, A.L.D. – administratia locala a drumurilor, C.G.M.B. – Consiliul General al Municipiului Bucuresti, CJ. – consiliul judetean etc. Am explus aceasta lista de institutii cu scopul intelegerii mai clare a compelxitatii procesului de interventie pe drumurile publice. Pentru a desfasura astfel de activitati, furnizorii trebuie sa respecte norme clare menite sa asigure fluiditatea in cazurile speciale cand, din cauza intemperiilor apar probleme de trafic rutier.

Romprest: Interventiile de deszapezire necesita un sistem de informare in timp real foarte inteligent

Au fost emise o serie de acte normative privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice si o metodologie bine pusa la punct, astfel incat, furnizorii de servicii de deszapezire sa functioneze in conditii optime. Dintre acestea amintim Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii si al ministrului administratiei si internelor nr. 1.025/2011/16/2012 pentru aprobarea reglementarii tehnice „Normativ privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 2 februarie 2012. Este vorba in primul rand de o colaborare intre mai multe ministere si institutii, in scopul deblocarii transportului in conditiile dificile de iarna, cand se depune gheata pe carosabil. Furnizorii de servicii de deszapezire au specificatii clare de interventie practica pentru combaterea poleiului si inzapezirii drumurilor publice, precum si specificatii pentru conducerea si coordonarea acestei activitati in vederea asigurarii viabilitatii drumurilor pe timp de iarna.

Administratorul drumului isi organizeaza atat sistemul de informare si control asupra starii drumurilor, cat si modul de pregatire al interventiilor de deszapezire. Astfel, o responasbilitate in deblocarea drumurilor publice ii revine Administratorului drumurilor publice. Combaterea zapezii prin interventii de deszapezire in sistem de urgenta,  se realizeaza prin colaborarea mai multor forte de ordine publica, printre care, furnizorul de servicii de deszapezire.