Romprest la Agora Incotroceni – Ziua cartierului Cotroceni o inițiativă a ÎnCotroceni: Oameni, idei, Povești

0
583

Romprest la Agora Incotroceni – Ziua cartierului Cotroceni o inițiativă a ÎnCotroceni: Oameni, idei, Povești

Asociația InCotroceni — Oameni, Idei, Povești, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România — Filiala București, a transformat pentru o zi (2 iulie) intersecția străzilor Dr. Joseph Lister — Dr. Carol Davila în piață publică: Agora Incotroceni — Ziua cartierului Cotroceni. S-a redat cetățenilor Cotroceniului un spațiu, care altfel are funcția unei parcări, printr-un mare desen pe asfalt care a marcat piațeta, dar și prin organizarea de mai multe ateliere de cultură urbanistică, de bricolaj, sporturi de stradă, concerte, proiecții de film.

Pe tot parcursul zilei, copiii și adulții au reușit să dea culoare piațetei prin desenele făcute pe asfaltul încins, prin folosirea de șabloane cu motive vegetale și animale, au putut admira fotografii vechi din cartier, au jucat ping pong, badminton, fotbal, au probat bicicletele și skateboard-urile de la Bike Boutique & More. Ziua a început în forță cu Veronica, la atelierul de Aerobic în aer liber și apoi a continuat cu atelierul ‘Decorațiuni Incotroceni’, în care Claudia i-a îndrumat pe copiii să asambleze mandale din diverse materiale naturale. Pe seară, împreună cu Roxana și Veronica, copiii au pictat ghivece în care au plantat apoi flori, pe care le vor îngriji acasă.

ENEL Distribuție Muntenia a construit în parc un post trafo, care, conform autorizației emise, ar fi trebuit să fie subteran. Construcția ilegală face inutilizabilă jumătate din suprafața parcului. În cadrul atelierului ‘Încotro Parcul Elefterie?’ Iulian a consultat comunitatea cu privirea la soluțiile urbanistice pentru postul trafo, construit ilegal de ENEL Distribuție în parcul de la Biserica Elefterie Nou. În atelierul ‘Copacul Incotroceni’, Maria și Alina au prezentat rezultatele documentării în teren a echipei de voluntari care a identificat spațiile de unde au dispărut copaci și au descris tipurile de arbori din cartier cu tehnici de toaletare adecvate. Peste 200 de cetățeni — printre care și Primarul sectorului 5, Daniel Florea — au semnat petiția ‘Copacul Incotroceni’, prin care vom cere autorităților să replanteze copacii din spațiile verzi distruse.

În ultimii ani, locuitorii au început să își înalte gardurile, schimbând caracterul cartierului. În atelierul ‘Grădini și garduri Incotroceni’, Iulian a prezentat modele de bune practici privind împrejmuirea spațiilor private.

Pe finalul zilei, am ascultat melodiile trupei Barter și ale unei trupe de jazz, aduse de JazzBook, și am vizionat filmul documentar ‘Placa’, adus de prietenii de la DocuArt.

Am avut parte de o zi specială, creată de oamenii care au venit in Agora Incotroceni. Ne-am întâlnit cu prieteni și cu vecini mai tineri sau mai vârstnici, unii veniți cu bicicleta, alții în baston sau în scaun cu rotile. Am povestit și ne-am cunoscut mai bine între noi, cei care iubim Cotroceniul.

Asociația InCotroceni — Oameni, Idei, Povești și-a propus să facă din Cotroceni un spațiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor și mai armonios pentru toți locuitorii săi. Provocarea InCotroceni — Oameni, Idei, Povești este de a iniția acțiuni pentru a veni în întâmpinarea nevoilor comunității din cartierul Cotroceni, în vederea unei mai bune cunoașteri a resurselor locale, a consolidării sentimentului de apartenență la comunitate, a implicării active și creative a locuitorilor, în vederea dezvoltării și valorificării patrimoniului cultural, arhitectural și urbanistic al cartierului.

FB: https://www.facebook.com/incotroceni | Web: www.incotroceni.ro

Agora Incotroceni—Ziua cartierului Cotroceni este un eveniment comunitar organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România — Filiala București, și este susținut de Remorca de Cercetare și Activare (RCA), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, JazzBook, UNNU, Atelier Foaie Verde, DocuArt, FROG Food & More, Bike Boutique & More, Ploosh, Holver, Romprest, Klaus & Partners, Wagner — arte frumoase și povești, Assamblage Scoala de Bijuterie Contemporană, România Pozitivă, București 2021.

Pentru detalii accesati contul de Youtube