Romprest – în plină acţiune de deszăpezire în Sectoarele 1 şi 5 ale capitalei

0
892
Deszapezire romprest
Deszapezire romprest

Romprest – în plină acţiune de deszăpezire în Sectoarele 1 şi 5 ale capitalei

Pe arterele principale ale Sectoarelor 1 şi 5 se circulă în condiţii normale de iarnă, în acest moment acestea fiind deszăpezite până la carosabil de către cele 110 utilaje Romprest. La nivelul străzilor secundare din cele două sectoare, s-a acţionat la peste 75% din acestea, acţiunea de deszăpezire fiind în continuă desfăşurare.

Aproximativ 300 de mucitori actionează 24h din 24h, în vederea îndepărtării manuale a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB, căi de acces în instituţiile publice etc. Numărul personalului va fi suplimentat, în funcţie de evolutia condiţiilor meteo.

Muncitori deszapezire romprest
Muncitori deszapezire romprest

Compania Romprest intervine cu 110  utilaje, abrollkippere, auto-cisterne, unimog-uri  echipate cu tot ce este necesar pentru o deszăpezire promptă și eficientă a domeniului public, ce sunt dotate cu sistem GPS, care permite monitorizarea în timp real a operațiunii de deszăpezire.

Materialul antiderapant imprăştiat de Romprest în ultimele 24 de ore, în cele două sectoare este de 1050 tone sare şi peste 600 tone clorură de calciu.

Deszapezire romprest

Acţiunea de deszăpezire va continua pe tot parcursul nopții. Echipele de deszăpezire Romprest vor acționa pe toate străzile secundare, dar și pe marile bulevarde dacă va continua să ningă abundent.

Tot în noaptea aceasta, se vor împrăștia materiale antiderapante pentru combaterea poleiului pe toate cele 1164 (U1 456 + 708 U2) de străzi şi tronsoane ale Sectorului 1 şi peste cele 874 (105U1+769U2) de străzi şi tronsoane de străzi ale Sectorului 5.

La nivelul Sectorului 1, au fost luate în calcul pentru acest sezon de iarnă, 21 de puncte fixe unde sunt poziţionate utilaje pregătite să intervină, după cum urmează: Piaţa Victoriei (intrare pe Buzeşti), Piaţa Victoriei (intrare pe Lascăr Catargiu), Piaţa Romană (intrare pe Dacia), B-dul Aviatorilor (Pescăruş), Piaţa Charles de Gaulle, Calea Floreasca (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), Str. Nicolae Caranfil (staţia de carburanţi MOL), B-dul Aerogării (staţia de carburanţi OMV), Piaţa Victoriei (intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vizavi de coloane), B-dul Banu Manta (în faţa primăriei, intrare spre pasaj), Piaţa Victoriei (pastila Kiseleff x Aviatorilor), Calea Griviţei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda),Calea Griviţei (staţia de carburanţi MOL Chibrit, intrare spre pasaj), Calea Griviţei (staţia de carburanţi MOL Chibrit, intrare pe Ion Mihalache), Şos. Bucureşti-Ploieşti (DN1) (staţia de carburanţi MOL – Pod Otopeni), B-dul Poligrafiei (staţia de carburanţi LUKOIL Jiului), Şos. Bucureşti-Târgovişte (staţia de carburanţi MOL Odăii), B-dul Bucureștii Noi (staţia de carburanţi OMV), Aleea Privighetorilor (vizavi de Academia de Poliţie), Şos. Chitilei (staţia de carburanţi OMV).

La nivelul sectorului 5, se înregistrează următoarele puncte fixe: Piaţa Constituţiei, Academia Militară, Ferentari & Pieptănari, Alexandria & Bucuresşti – Măgurele, Sebastian & 13 Septembrie, Antiaeriană & Petre Ispirescu, Peleaga, Sabinelor.

Informaţii utile – Gradele de urgenţă

Conform legislaţiei în vigoare, intervenţia Romprest în acţiunea de deszăpezire din această iarnă se va face după următorul program:
Urgenţa 1: vizează arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane şi supraterane), arterele pe care se află obiective sociale şi de interes public unde acţiunea de deszăpezire se aplică imediat de la declanşarea fenomenelor meteorologice şi se finalizează în maximum  4 ore de la încetarea lor.
De asemenea, prevede şi asigurarea accesului în siguranţă la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populaţie (sănătate, alimentaţie publică, învăţământ, asigurare energie electrică, termică, transport în comun), dar şi acţionarea la refugiile pietonale ale staţiilor RATB, în maximum 4 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice.
Urgenţa 2: vizează acţionarea pe restul arterelor care nu sunt incluse în Urgența 1, în maximum 8 ore de la încetarea intemperiilor.
În cazul ninsorilor abundente, sau cu o durată mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszăpezire pentru degajarea străzilor (pluguit) pe  care circulă transportul în comun şi a străzilor pe care se află instituţiile publice: şcoli, spitale, pieţe agroalimentare, staţii de salvare, unităţi de pompieri etc.
Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, în maximum 2 ore de la avertizarea meteorologică, începând cu rampele, podurile şi pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.